Χαιρετισμός της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής
Η εκπαίδευση στα δικαιώματα του ανθρώπου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πλήρη εφαρμογή και πραγμάτωση τους. Προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, ευνοώντας με τον τρόπο αυτόν τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο.
Βασικός στόχος του εγχειρήματος μας, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με γλώσσα εργασίας την ελληνική, είναι η εξοικείωση με τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως κατοχυρώνονται από διεθνείς πράξεις που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και αποτελούν, μετά την κύρωση τους από την Ελλάδα, νόμους του ελληνικού κράτους.
Η προσομοίωση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 16-18 Δεκεμβρίου 2016, θα επικεντρωθεί στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θα αφορά μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, το περιεχόμενο των οποίων φρονούμε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης όλων των μαθητών της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, θα αφορά τις παρακάτω Επιτροπές:
Σε κάθε Επιτροπή θα συμμετέχουν 15-23 μαθητές, ο τρόπος συζήτησης θα ακολουθεί τους κανόνες Model United Nations, σε απλοποιημένη μορφή και θα γίνεται συζήτηση σε συγκεκριμένες διατάξεις της κάθε σύμβασης ,που έχουν επιλεγεί από την Οργανωτική Επιτροπή, και συνοδεύονται από ερμηνευτικό κείμενο της κάθε Επιτροπής.
Παράλληλα με το περιεχόμενο των συμβάσεων και τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, οι μαθητές θα εξοικειωθούν στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τα κράτη μέρη, θα μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν τη σωστή επιχειρηματολογία για να τα πείσουν για τις δικές τους θέσεις. Θα γνωρίσουν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία μιας διεθνούς Επιτροπής, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω επιμόρφωση των μαθητών σε ζητήματα που άπτονται γενικών κι επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δράσουν εντός ενός πλαισίου που διέπεται από τις αρχές της διεθνούς διπλωματίας, αναπτύσσοντας με τον τρόπο αυτόν και τις ρητορικές τους ικανότητες.
ΠΑΡΟΥΛΑ ΝΑΣΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής |